Comfort & Energie

Daglicht

We brengen bijna 90% van onze tijd binnenshuis door. Om te kunnen genieten van het positieve effect van daglicht op onze fysieke en mentale gezondheid, is het dus belangrijk om in de woning voldoende natuurlijk licht binnen te laten. Daglicht versterkt ons immuunsysteem en voorziet ons van onze dagelijkse dosis vitamine D die essentieel is voor een goede gezondheid. Dit heeft ook een directe invloed op ons vermogen om te leren en te werken. Zo tonen studies aan dat een gezond binnenklimaat het leervermogen van kinderen met wel 15% doet stijgen.

Het project RenovActive legt het accent op een maximale hoeveelheid daglicht om een optimaal binnenklimaat te garanderen. De theoretische hoeveelheid natuurlijk daglicht in de woning na renovatie werd gemeten met de VELUX Daylight Visualizer1, en legde zeer goede resultaten voor. De optimale toevoer van daglicht wordt bereikt dankzij de intelligente combinatie van verschillende soorten vensters:

VELUX venster voor platte daken

Voor het platte dak van de bijbouw zal een breed venster van 100 op 150 cm worden voorzien. Dit stelt de bewoners in staat om de hele dag van een grote hoeveelheid daglicht te genieten.

Klik hier om het dakplan te bekijken

VELUX vensters voor hellende daken

Op de zolderkamer worden aan weerszijden twee grote SK10 dakvensters geplaatst. Het venster aan de voorzijde wordt elektrisch bediend en is met een INTEGRA® systeem uitgerust waardoor het de ventilatie kan regelen tijdens warme periodes. Aan de achterzijde bevindt zich een manueel uitzetbaar dakvenster dat de bewoners in staat stelt van een panoramisch zicht naar buiten te genieten. Dit venster wordt voorzien van een ventilatieklep die tijdens de koudere periodes samen met het ventilatiesysteem voor verluchting zorgt.

Bovenaan de trap worden twee MK08 dakvensters geplaatst die eveneens van een INTEGRA® systeem zijn voorzien. Deze vensters spelen een sleutelrol in het ventilatiesysteem van de woning. In de zomer creëren ze immers een schoorsteeneffect voor de natuurlijke afvoer van de binnenlucht. Dit stelt de bewoners eveneens in staat om, wanneer nodig, ’s nachts van natuurlijke ventilatie gebruik te maken.

Klik hier om het dakplan te bekijken

Een optimaal aandeel daglicht kan op verschillende manieren bekomen worden:

Beglazing

Het huis zal met dubbele of drievoudige beglazing worden uitgerust, afhankelijk van de oriëntatie. De dubbele beglazing van Saint Gobain Glass is van het type CLIMAPLUS XN SWS en wordt aan de zuidwestelijk georiënteerde voorkant en zuidoostelijk georiënteerde zijkant geplaatst (met uitzondering van de bijbouw). De noordoostelijke achterzijde van de woning zal worden uitgerust met drievoudige beglazing van Saint Gobain Glass, van het type CLIMATOP XN SWS. Ook op de noord- en zuidoostelijk georiënteerde zijden van de bijbouw wordt drievoudig glas geplaatst om oververhitting te voorkomen. Hierbij gaat het om beglazing van Saint Gobain Glass, type CLIMATOP SUN SWS.

VELUX lichttunnels

In de badkamer op de eerste verdieping zal boven de douche een lichttunnel worden geïnstalleerd. Zo wordt deze kamer van natuurlijk daglicht voorzien, zelfs wanneer de gordijnen ten behoeve van de privacy gesloten zijn.

VELUX Active

Om een zeker thermisch comfort te garanderen, wordt een automatische zonwering voorzien die in functie van de buitentemperatuur en zonneschijn werkt dankzij het VELUX Active® systeem. Zo wordt de zonnewering geopend of gesloten afhankelijk van de weersomstandigheden. VELUX Active® zorgt bovendien voor een automatische sluiting van de zonnewering in de zomer om oververhitting tegen te gaan. Omgekeerd zullen de rolluiken en rolgordijnen open blijven op zonnige winterdagen en ’s nachts worden gesloten om warmteverliezen te voorkomen.

Gordijnen

In de zolderkamer worden verduisteringsgordijnen geplaatst zodat de bewoners in een donkere kamer van hun nachtrust kunnen genieten. Daarnaast worden op het dakvenster van het trapportaal vouwgordijnen voorzien zodat de lichtinval naar wens kan worden gecontroleerd.

Overige vensters

Aan de voorzijde worden de vensters vergroot om meer daglicht binnen te laten en een beter uitzicht te krijgen. Aan de keuken en de trap worden eveneens nieuwe vensters toegevoegd. De raamkozijnen zijn vervaardigd uit duurzaam gelabeld hout.